Nagietek

Nagietek jest popularny w chłodniejszych klimatach i ma długą historię stosowania w pielęgnacji skóry, kosmetykach i pomocy w leczeniu zaburzeń trawiennych.

Nagietek jest stosowany w przypadkach spierzchniętej lub podrażnionej skóry i zakażeń skóry. Olejki eteryczne zawarte w nagietku stymulują gojenie ran. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, antyseptycznym i immunostymulującym nagietek jest bardzo skuteczny w opatrzaniu ran ciętych. Stymuluje produkcję kolagenu w miejscu rany i minimalizuje blizny.

Nagietek jest również idealnym składnikiem kosmetyków do pielęgnacji skóry, dzięki swoim właściwościom:

 

  • Ochronnym: Naturalne przeciwutleniacze nagietka chronią skórę i utrzymują ją w zdrowiu, a jednocześnie nadają jej młodzieńczy wygląd.

 

  • Przeciwzmarszczkowym: płatki nagietka zawierają karotenoidy, które są bogate w witaminę A. Jest to kluczowy czynnik pomagający skórze wyglądać młodzieńczo i zwalczając oznaki starzenia się.

 

  • Nawilżającym: Nagietek jest idealny do suchej i wrażliwej skóry ze względu na jego właściwości nawilżające. Ponadto, dzięki swoim rozpuszczalnym w oleju sterolom, nagietek ujędrnia skórę i zapewnia pełniejszy wygląd.